Bulgaria este o țară care ocupă regiunea de est a Peninsulei Balcanice din sud-estul Europei. A fost fondată în secolul al VII-lea. Bulgaria se învecinează cu România la nord, cu Serbia la vest, cu Grecia la sud, iar la est are ieșire la Marea Neagră.
Bulgaria
Bulgaria este unul dintre cele mai vechi state de pe continentul european. Are o suprafață totală de 110 910 km². Înainte de crearea statului bulgar, imperiile Romei antice, Greciei și Bizanțului erau prezențe puternice, iar oamenii și bunurile au călătorit în jurul lumii. Bulgaria ocupă o porțiune din estul Peninsulei Balcanice.
Bulgaria și-a câștigat independența la sfârșitul secolului al XIX-lea, s-a alăturat părții pierdute a mai multor conflagrații în prima jumătate a secolului XX și, în ciuda faptului că a gravitat spre puterile Axei în cel de-al doilea război mondial, s-a aflat în apropiere.
Astăzi privirea ei este ferm fixată în Occident. Bulgaria a devenit membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în 2004 și a Uniunii Europene (UE) în 2007. Membrii UE se angajează în cea mai mare parte a comerțului bulgar. Bulgaria este o democrație parlamentară iar sistemul politic are trei ramuri: executivă, legislativă și judecătorească. Țara are multe peisaje frumoase iar munții săi și stațiunile relaxante din Marea Neagră reușesc să atragă mulți vizitatori.
Ca și alte țări din Peninsula Balcanică, Bulgaria revendică un amestec de culturi estice și occidentale, iar amestecul este evident în bucătăria, arhitectura și moștenirea sa religioasă. Deși situată în vestul Bulgariei, capitala, Sofia, este poziționată perfect în apropierea centrului geografic al regiunii balcanice și, în aproape toate celelalte aspecte, ocupă poziția centrală din Bulgaria.
Cu mai mult de un milion de locuitori, Sofia are de trei ori mai mulți oameni decât următoarele mari orașe, Plovdiv și Varna. Nucleul universal al Bulgariei se găsește la răscrucea de drumuri dintre aceste două rute.